Nieuws
Veelgestelde vragen over
Facturen en betalingen
Vragen over je facturen of betalingen? Hieronder vind je het antwoord.
Alle vragen over Facturen en betalingen
Hoe krijg ik betaald?
Jouw factuur wordt betaald door de Opdrachtgever, dat gebeurt normaalgesproken via de derdengeldrekening van OPP, onze betalingsautomatiseerder.
Als jouw Opdrachtgever gebruik maakt van het betaalproces via Tadaah:
- Jij wordt normaalgesproken betaald binnen de betaaltermijn van 30 dagen.
- Je ontvangt de betaling van Online Payment Stichting (dat is OPP).
- In de Omschrijving vindt je jouw eigen factuurnummer terug, zodat je weet waar de betaling voor is gedaan.
Als jouw Opdrachtgever geen gebruik maakt van het betaalssysteem van Tadaah, dan ontvangen zijn jouw factuur (normaalgesproken via email). Zij verwerken deze in hun eigen administratie en zullen de betaling rechtstreeks vanaf hun eigen bankrekening doen naar jouw bankrekening, dat is het IBAN nummer wat ook op de factuur staat.
Tadaah maakt gebruik van het betaalplatform OPP, zij werken met een zogenaamde derdengeldrekening. Je ontvangt het geld niet van Tadaah maar (via OPP) van jouw Opdrachtgever.
Waarom zie ik van sommige facturen de betaalstatus niet?
Er zijn een paar organisaties die buiten het betalingsautomatiseringsysteem OPP van Tadaah betalen. Daarom zul je van je facturen aan die organisaties de betaalstatus niet kunnen inzien.
Het lukt me niet mijn identificatie te verifiëren via iDIN, wat moet ik doen?
Heb je via iDIN geprobeerd om je identificatie te verifiëren, en werkt dit niet? Dan heb je waarschijnlijk je zakelijke of gezamenlijke bankrekening gebruikt. iDIN werkt niet met zakelijke en gezamenlijke rekeningen. Probeer het met je persoonlijke privé bankrekening nogmaals, of kies de andere methode: een kopie van je ID zoals paspoort meesturen op je pagina van Online Payment Platform. Je kunt deze pagina bereiken vanuit de app door op de gele blokje te klikken. Is het gele blokje al blauw of helemaal verdwenen? Dan is het gelukt met de verificatie en hoef je niks te doen.
Waarom moet ik 1 cent betalen om mijn bankrekening te verifiëren?
Een minimale overboeking is noodzakelijk voor het betalingsautomatiseringsysteem OPP om je rekening via iDEAL te kunnen verifiëren. Als je geen 1 cent wilt betalen, dan kun voor de tweede optie kiezen: een foto van je bankpas of bankafschrift op de OPP pagina uploaden. Deze methode is gratis. Wel moet je nog steeds EUR 15,- excl. btw voor de complete verificatie betalen. Dit wordt van je eerst uitbetaling afgehaald.
Wat is OPP?
OPP staat voor Online Payment Platform, het betalingsautomatiseringssysteem waar Tadaah gebruik van maakt. De meeste organisaties die bij Tadaah zijn aangesloten maken gebruik van de services van OPP voor de uitbetalingen. Het grote voordeel van OPP is de automatisering en de veiligheid van de betalingen.
Opdrachtnemers (freelancers) die werken voor opdrachtgevers die gebruik maken van OPP, dienen een bedrijfsverificatie te doorlopen. Hier komen eenmalige kosten van euro 15,- excl. btw bij kijken.
Als je meer wilt weten over OPP en freelancers, lees hier dan meer. Als je meer informatie wilt over OPP en organisaties, klik dan hier.
Kan ik buiten Tadaah om factureren?Â
Nee, facturatie verloopt altijd via het Tadaah platform. De betalingen verlopen altijd direct tussen opdrachtgever en opdrachtnemer (er wordt niet uitbetaald aan/vanuit Tadaah).
Wat moet ik doen als een opdrachtgever niet betaalt?
Als ondernemer ben je risicodrager en zelf verantwoordelijk voor de afhandeling van de facturatie. Voor meer informatie kun je contact opnemen met de Kamer van Koophandel.
In het kort gelden de volgende regels:
Als jouw Opdrachtgever GEEN gebruik maakt van OPP: Tadaah stuurt automatisch jou factuur naar de Opdrachtgever. Deze handelt jouw factuur verder af in zijn eigen financiele systeem en betaalt jou uit op het IBAN nummer op de factuur.
De betalingstermijn via Tadaah staat standaard op 30 dagen (er zijn Opdrachtgevers die eerder betalen, dat bepalen zij zelf). Binnen die betalingstermijn moet de Opdrachtgever jou uitbetalen. Doet jouw de Opdrachtgever dat niet, dan stuur jij hen zelf een betalingsherinnering, daarin geef je enkele dagen (bijvoorbeeld 5 of 7 dagen) de tijd om jou te betalen. Daarna stuur je een aanmaning, ook weer met enkele dagen (bijvoorbeeld 3 dagen) om te betalen. En tenslotte stuur je hen een ingebrekestelling. Pas daarna kun jij zelf een incassobureau inschakelen.
Als jouw Opdrachtgever WEL gebruik maakt van OPP (het betaalsysteem van Tadaah), dan krijgt jouw Opdrachtgever elke vrijdag na de week waarin jij jouw dienst hebt gewerkt, een betaalverzoek om jouw dienst te betalen via OPP.
Ze hebben daar de standaard betalingstermijn voor van 30 dagen (of korter als zij dat zelf besluiten). Als de Opdrachtgever na 30 dagen niet betaald heeft dan krijgen zij automatisch via Tadaah een betalingsherinnering. Let op: Vanaf dat moment moet jij als Opdrachtnemer (freelancer) de opvolging oppakken.
Houdt zelf de komende 5 tot 7 dagen in de gaten of jouw factuur alsnog betaald wordt. gebeurt dat niet? Dan kan je daarna een aanmaning sturen, en daarna een ingebrekestelling. Zie ook de Kamer van Koophandel.
Samengevat:
- Jou eerste factuur wordt verstuurd door Tadaah.
- Daarna stuur jij zelf de betalingsherinnering, een eventuele aanmaning, en daarna een ingebrekestelling. En jij schakelt daarna zelf een incassobureau in als het zover komt.
Wat is belasting toegevoegde waarde (btw)?
Btw is de belasting die je betaalt over een gewerkte opdracht, deze bedraagt 21% over de gewerkte uren en het daarbij behorende uurtarief. Je bent zelf verantwoordelijk voor de aangifte bij de belastingdienst. De meeste ZZP’ers doen elk kwartaal btw-aangifte.
Wanneer krijg ik betaald?
Dat kan verschillen. De wettelijke betalingstermijn is 30 dagen, een opdrachtgever dient in ieder geval binnen deze termijn de factuur uit te betalen.
Sommige Opdrachtgevers betalen standaard sneller dan die 30 dagen. Die beslissing is aan de Opdrachtgevers zelf, Tadaah heeft daar geen enkele invloed op.
Tadaah maakt gebruik van het betaalplatform OPP, zij werken met een zogenaamde derdengeldrekening. Je ontvangt het geld niet van Tadaah maar (via OPP) van jouw Opdrachtgever.
Ik heb andere uren gewerkt dan was afgesproken, hoe zorg ik dat mijn uren kloppen op de factuur?
Als je gewerkte uren afwijken van de eerder afgesproken uren, dan heb je de mogelijkheid om een wijzigingsverzoek in te dienen bij je opdrachtgever. Dit kan binnen 24 uur nadat de dienst is geëindigd. Wanneer deze 24 uur om zijn, is het de beurt aan je opdrachtgever. Zij hebben tot de volgende vrijdag om je verzoek goed te keuren (dus altijd minimaal 5 dagen), of af te wijzen.
Zijn er kosten aan de diensten van Tadaah verbonden?
Tadaah brengt aan de opvangorganisaties een vergoeding in rekening van slechts 2,50 per bemiddeld uur. Er worden bij de opdrachtgevers geen opstartkosten of abonnementsvergoedingen in rekening gebracht. Er komen voor de opdrachtnemers wel (eenmalige) kosten voor de bedrijfsverificatie, om gebruik te kunnen maken van het betalingsautomatiseringssysteem van OPP. Als een opdrachtgever gebruik maakt van OPP, dient de opdrachtnemer de bedrijfsverificatie te doorlopen, welke eenmalig 15 euro excl. btw bedragen. Deze kosten worden dan afgehaald van de eerste uitbetaling.
Waar kan ik mijn factuurnummer vinden?
Je factuurnummer kun je vinden in de Tadaah app, onder het tabje ‘Geldzaken’. Klik daar op de factuur waarvan je het factuurnummer wilt hebben.
Waar kan ik mijn facturen vinden?
Freelancers kunnen de facturen en statussen vinden in de app, onder het tabje ‘Geldzaken’. Organisaties kunnen facturen vinden onder ‘Facturen’ in het platform.
Hoe moet ik mijn uren registreren?
Je hoeft je uren niet te registreren, deze staan namelijk gelijk aan de afgesproken uren van de dienst. Heb je andere uren gewerkt dan afgesproken? Dien dan een wijzigingsverzoek in, onder Mijn diensten in je app. Er staat daar duidelijk aangegeven welke diensten je nog kunt wijzigen. Jouw opdrachtgever kan het verzoek dan inwilligen, of afwijzen.
Hoe werkt de facturatie?
Factureren verloopt voortaan volautomatisch via het platform. Er worden wekelijks op vrijdag factureren gegenereerd van de week daarvoor. Deze facturen verschijnen dan in het overzicht van de opdrachtgevers.
Daarna ontvangen de Opdrachtgevers (de organisaties) ook op die vrijdag een betaalverzoek, van alle diensten die in die werkweek bij die organisatie hebben plaats gevonden.
De organisaties hebben standaard een betaaltermijn van 30 dagen via het platform. Mogelijk zullen zij eerder betalen, die beslissing kan Tadaah niet beïnvloeden.
Factureer ik aan Tadaah als freelancer?
Als je gebruik maakt van het Tadaah platform dan verloopt de facturatie altijd vanuit Tadaah. het is voor freelancers niet mogelijk om dat aan te passen.
Factureren en betalen verloopt direct tussen freelancer naar opdrachtgever. Je kunt al je facturen vinden in het platform.
Op elke factuur staat jouw bedrijfsnaam als afzender ( jij bent in deze overeenkomst de crediteur) en jouw Opdrachtgever als ontvanger (jouw debiteur).
Worden mijn reiskosten vergoed?
In principe zijn de reiskosten verwerkt in je uurtarief tenzij je anders overeengekomen bent met de opdrachtgever. Let er wel op dat je dit voorafgaand aan de opdracht vastlegt in de overeenkomst van opdracht.
Wat is het verschil tussen een Omzetbelastingnummer en btw-identificatienummer?
Voor de omzetbelasting krijg je twee nummers: het omzetbelastingnummer (obnummer) en het btw-identificatienummer (btw-id). Het btw-identificatienummer krijg je in een aparte brief van de Belastingdienst toegestuurd. Dit nummer gebruik je bijvoorbeeld op je facturen en in de communicatie met opdrachtgevers. Kijk op de website van de belastingdienst voor meer informatie.
Ik heb nog geen btw-identificatienummer ontvangen, mag ik al opdrachten aannemen en uitvoeren?
Als je je aanmeldt als freelancer op ons platform, wordt er gevraagd om je btw-nummer in te vullen. Zonder btw-nummer kun je je aanmelding niet afmaken, en kun je ook geen diensten aannemen en uitvoeren.