Tadaah maakt zich samen met Hertoghs advocaten sterk voor de btw-vrijstelling voor freelancers in de kinderopvang. Nu moeten freelancers die in de kinderopvang werkzaam zijn btw op hun factuur opnemen en dat in de aangifte omzetbelasting aangeven en afdragen. Als ook freelancers de btw-vrijstelling mogen toepassen, dan hoeft geen btw meer berekend te worden . Dit maakt het aantrekkelijker voor freelancers en kinderopvangorganisaties om te blijven samenwerken. Daarnaast scheelt het aan administratieve lasten voor de freelancers.
Op dit moment stelt de Belastingdienst zich op het standpunt dat de btw-vrijstelling niet door freelancers mag worden toegepast. Om hier verandering in te kunnen brengen, moet een procedure worden gevoerd. Die procedure start door het maken van bezwaar.
Om mee te doen, moet bezwaar worden gemaakt tegen de eigen btw-aangifte. Hertoghs advocaten zal jou daar bij helpen!
Tadaah stuurt regelmatig nieuwsbrieven waarin is opgenomen hoe kan worden meegedaan aan deze procedure. Als je geïnteresseerd bent, kan een bericht worden gestuurd aan Diede Molenaars van Hertoghs advocaten (molenaars@hertoghsadvocaten.nl). Neem daarin het volgende op:
- Naam;
- Adresgegevens;
- Telefoonnummer;
- Indien van toepassing: gegevens van jouw boekhouder.
Vervolgens zal een overeenkomst van opdracht worden tussen jou en Hertoghs advocaten, zodat Hertoghs advocaten jou bijstand kan verlenen in deze procedure. Het is ook nodig een kopie ID-bewijs mee te sturen.
In ieder geval is een getekende overeenkomst van opdracht en een kopie ID-bewijs nodig. Hiermee kan Hertoghs advocaten een dossier voor jou aanmaken.
Daarna zal bezwaar worden gemaakt tegen de eigen btw-aangifte. Om dat te kunnen doen heeft Hertoghs advocaten de volgende gegevens nodig:
- Een kopie van jouw laatste btw-aangifte;
- Een kopie van de facturen van de opdrachtgevers (van dat kwartaal) waarmee je via Tadaah in contact
bent gekomen;
- Een afschrift van de betaling van het bedrag uit de btw-aangifte;
- Een overzicht van de facturen die zijn opgenomen in de btw-aangifte.
Hertoghs advocaten regelt de rest. Zij zorgen ervoor dat een bezwaarschrift wordt ingediend. Als zij vragen hebben, nemen ze contact met jou op.
De btw-aangifte die per kwartaal wordt gedaan, moet uiterlijk binnen 1 maand na het einde van het kwartaal worden ingediend. Voor het tweede kwartaal 2022 (de maanden april tot en met juni), moet de btw-aangifte dus uiterlijk 31 juli 2022 worden ingediend en moet het bedrag aan btw dan uiterlijk zijn betaald.
In de btw-aangifte worden de facturen opgenomen die betrekking hebben op dat kwartaal. Dat wordt het factuurstelsel genoemd.
Voorbeeld: Als btw-aangifte wordt gedaan over het eerste kwartaal van 2022, dan moeten hierin de facturen over de maanden januari, februari en maart 2022 worden opgenomen. Een factuur met datum 1 april 2022 hoort niet in deze btw-aangifte thuis. Een factuur met datum 31 december 2021 hoort ook niet in deze btw-aangifte thuis.
Het gaat dus niet om de datum waarop de werkzaamheden zijn verricht, maar om de factuurdatum.
Voorbeeld: Jij hebt diensten verleend aan een kinderopvangorganisatie in maart 2022. De factuur wordt gemaakt en heeft factuurdatum 1 april 2022. Dan moet deze factuur worden meegenomen in de btw-aangifte over het tweede kwartaal 2022. De factuurdatum is namelijk bepalend voor wanneer de factuur in de btw-aangifte moet worden opgenomen.
Het indienen van een bezwaarschrift is een belangrijk onderdeel om mee te kunnen doen aan de procedure. Voor het indienen van een bezwaarschrift geldt een fatale termijn. Die termijn is zes weken nadat het bedrag op de btw-aangifte is betaald.
Voorbeeld: Als het bedrag op de btw-aangifte op 31 juli is betaald, dan moet uiterlijk op 11 september 2022 het bezwaarschrift per post worden verzonden. Als de btw-aangifte al op 20 juli is ingediend en is betaald, dan moet uiterlijk 31 augustus 2022 het bezwaarschrift per post worden verzonden.
Deze termijn is heel belangrijk! Als het bezwaarschrift te laat wordt ingediend, is het bezwaar ‘niet-ontvankelijk’. Dat betekent dat jij geen inhoudelijk oordeel van de Belastingdienst krijgt op het bezwaarschrift. Het is wel mogelijk om het bezwaarschrift dan aan te merken als een verzoek om ambtshalve vermindering. Dat betekent dat als de Belastingdienst vindt dat te veel belasting is betaald, zij dit ambtshalve kunnen verminderen.
De btw hoort eigenlijk binnen 1 maand na afloop van het tijdvak (in dit geval een kwartaal) te worden betaald. Als je te laat betaalt, kan de Belastingdienst aan jou een naheffingsaanslag omzetbelasting met verzuimboete opleggen. Laat het in dat geval aan Hertoghs advocaten weten, dat is van belang voor de procedure.
Niet in alle gevallen wordt een naheffingsaanslag opgelegd als de btw te laat wordt betaald. Als de btw bijvoorbeeld eenmalig enkele dagen te laat wordt betaald, dan wordt vaak géén naheffingsaanslag én geen boete opgelegd, maar krijg je een brief waarin staat dat je in verzuim bent geweest. Dit is anders als jij vaker te laat btw hebt betaald, dan zal de Belastingdienst in beginsel een boete opleggen.
Indien te laat is betaald, is het belangrijk om de brief die jij ontvangt met Hertoghs advocaten te delen. Zij moeten namelijk weten waartegen zij bezwaar moeten maken (de eigen aangifte of een naheffingsaanslag).
Waartegen moet bezwaar worden gemaakt?
Er wordt bezwaar gemaakt tegen de voldoening (lees: betaling) van de btw op de eigen btw-aangifte. Als ondernemer hoor jij normaal gesproken ieder kwartaal btw-aangifte te doen en daarna ook het btw-bedrag dat op de aangifte is aangegeven, te betalen. Dan moet bezwaar worden gemaakt tegen de betaling, ‘de voldoening op aangifte’.
In sommige situaties kan het voorkomen dat de btw te laat wordt betaald. Indien jij vervolgens een naheffingsaanslag ontvangt en dan de btw pas betaald, is er geen sprake van ‘voldoening op aangifte’. Er moet dan tegen de naheffingsaanslag bezwaar worden gemaakt.
Als jij dus een naheffingsaanslag hebt ontvangen, moet die naheffingsaanslag aan Hertoghs advocaten worden gestuurd. Zij moeten daar bezwaar tegen maken.
Het kan voorkomen dat je een foutje hebt gemaakt in de btw-aangifte, bijvoorbeeld doordat een factuur met factuurdatum 1 april 2022 in de btw-aangifte over het eerste kwartaal 2022 is opgenomen, of dat jij een factuur bent vergeten op te nemen in de btw-aangifte.
Dergelijke vergissingen kunnen worden gecorrigeerd. De Belastingdienst heeft op de website een suppletie-aangifte opgenomen. Daarmee kan de btw die te veel of te weinig is aangegeven, worden gecorrigeerd.
Als de correctie minder is dan € 1.000, dan hoef je geen suppletie-aangifte in te dienen. De correctie kan dan plaatsvinden in de eerstvolgende btw-aangifte.
Raadpleeg hierover jouw boekhouder als je vragen hebt of als je een correctie moet doorvoeren.
Het kan voorkomen dat de Belastingdienst het bezwaarschrift niet in behandeling neemt. Bijvoorbeeld als het bezwaarschrift te laat is ingediend (buiten de 6 weken termijn).
De Belastingdienst zal het bezwaarschrift dan aanmerken als een ‘verzoek om een ambtshalve vermindering’. De Belastingdienst beoordeelt dan het verzoek alsnog en bekijkt of jij gelijk hebt of niet. Als jij gelijk hebt, dan wordt alsnog aan jouw verzoek tegemoet gekomen. Het verschil met een bezwaarschrift is dat als jij geen gelijk krijgt bij een ambtshalve verzoek, je niet naar de rechter kan.
Een verzoek om ambtshalve vermindering kan worden gedaan tot vijf jaar terug.
Formeel moet een rechtsingang worden gecreëerd. Dat doet Hertoghs advocaten door bezwaar te maken tegen de voldoening op de eigen btw-aangifte. Nadat bezwaar is gemaakt, begint de bezwaarprocedure te lopen. Dat betekent dat de Belastingdienst het bezwaarschrift gaat beoordelen. De inspecteur kan vragen stellen. Zo kan de inspecteur de onderliggende overeenkomsten opvragen of een omschrijving van de werkzaamheden vragen.
Vervolgens zal de inspecteur kenbaar maken wat zijn voorlopige beslissing is: toewijzen of afwijzen. Hertoghs advocaten zal dan – indien nodig - het bezwaarschrift nog nader motiveren en daarin uitgebreid opnemen waarom zij vinden dat de btw-vrijstelling ook aan freelancers die diensten verrichten aan kinderopvangorganisaties moet worden toegekend.
Hertoghs advocaten kan vervolgens inzage nemen in het dossier van de Belastingdienst en zij kunnen een bespreking met de inspecteur inplannen om de standpunten over en weer te bespreken. Dit laatste noemen we een ‘hoorgesprek’. Na het hoorgesprek zal de inspecteur zijn definitieve standpunt innemen. Dan volgt de ‘uitspraak op bezwaar’.
Een belastingplichtige heeft meerdere rechtsmiddelen tot zijn beschikking. Bezwaar en beroep noemen we ‘rechtsmiddelen’. Als de Belastingdienst het bezwaarschrift afwijst, kan een belastingplichtige zijn geschil voorleggen aan de belastingrechter. Daartoe moet beroep bij de rechter worden ingesteld.
Ook jij kan rechtsmiddelen aanwenden tegen de beslissing van de inspecteur om het bezwaarschrift ongegrond te verklaren. Als de inspecteur het niet eens is met het bezwaarschrift, dan wordt het bezwaarschrift ongegrond verklaard. Dit gebeurt in de ‘uitspraak op bezwaar’. Dat is een formele beslissing, waartegen beroep bij de rechter kan worden ingesteld.
Als de inspecteur uitspraak op bezwaar heeft gedaan, dan kan binnen zes weken na de datum van de uitspraak op bezwaar beroep worden ingesteld bij de rechtbank.
Deze termijn van zes weken is een fatale termijn. Het is dus belangrijk dat binnen die termijn beroep wordt ingesteld. Te laat is immers te laat.
De fiscale rechter gaat zich dan buigen over de vraag of de btw-vrijstelling ook aan freelancers in de kinderopvang moet worden toegekend.
Hertoghs advocaten is in gesprek met de landelijk vaktechnisch coördinator omzetbelasting van de Belastingdienst. Er worden afspraken gemaakt om de procedures zo efficiënt mogelijk aan te vliegen.
Één van die afspraken is dat voor toekomstige btw-aangiften niet steeds opnieuw bezwaar hoeft te worden gemaakt, maar dat voor de toekomstige btw-aangiften wordt aangesloten bij de lopende bezwaarprocedure. Er hoeft dus – na akkoord van de Belastingdienst - maar één keer bezwaar te worden gemaakt. Zo’n afspraak noemen wij een artikel 10, lid 5 BFB-afspraak.
Een dergelijke afspraak moet voor iedereen individueel met de inspecteur worden afgestemd (en schriftelijk vastgelegd). Daar kunnen voorwaarden aan worden verbonden.
Ja. Onderdeel van de afspraak met de inspecteur om voor toekomstige btw-aangiften geen bezwaar meer te maken is dat eens in de zoveel tijd (vaak in keer in het half jaar) een overzicht van het financiële belang wordt toegestuurd. Om een dergelijk overzicht aan de inspecteur te kunnen sturen, moeten wij dus beschikken over de btw-aangifte en de facturen die betrekking hebben op de diensten verricht aan kinderopvangorganisaties.
Hertoghs advocaten is in gesprek met de landelijk vaktechnisch coördinator omzetbelasting van de Belastingdienst. Er worden afspraken gemaakt om de procedures zo efficiënt mogelijk aan te vliegen.
Met de individuele inspecteurs kunnen afspraken worden gemaakt om bijvoorbeeld jouw bezwaarprocedure aan te houden in afwachting van de uitkomst van een andere bezwaarprocedure.
Omdat er meerdere freelancers meedoen aan deze procedure, heeft elk Belastingdienstkantoor de bezwaarschriften van meerdere freelancers in behandeling. Die bezwaarschriften kunnen mogelijk samen worden behandeld. Het is dan soms ook mogelijk om met de inspecteur af te spreken dat jouw bezwaarprocedure wordt aangehouden in afwachting van de uitkomst van de bezwaarprocedure van een andere belastingplichtige.
Voorbeeld. De inspecteur van de Belastingdienst Amsterdam heeft in totaal 10 bezwaarschriften van freelancers in behandeling. Het is mogelijk dat de afspraak wordt gemaakt dat de inspecteur alleen het bezwaarschrift van X behandeld, en de uitkomst van de bezwaarschriften van de andere 9 freelancers wordt behandeld net zoals de uitkomst van de bezwaarprocedure van X.
De Inspecteur kan ook besluiten alle bezwaarschriften afzonderlijk te behandelen. Het is dus geen garantie dat jouw procedure wordt aangehouden.
Momenteel bevindt de procedure zich in de bezwaarfase. Voordat beroep kan worden ingesteld en de juridische vraag aan de rechter kan worden voorgelegd, moet er eerst een uitspraak op bezwaar zijn.
Onze ervaring tot nu toe is dat de Belastingdienst in iedere procedure afzonderlijk wil procederen. Dat betekent dat als je meedoet een bezwaarprocedure wordt gevoerd en naar verwachting jouw zaak ook voor de rechter komt. De rechter zal dan een oordeel geven of de btw-vrijstelling ook voor freelancers geldt.
Het is mogelijk om met de Belastingdienst afspraken te maken om één of enkele beroepsprocedure te voeren, en de procedures van andere freelancers daarbij te laten aanhaken. Deze afspraken moeten ook met de individuele inspecteurs worden gemaakt. Ook hier geldt dat dit geen garantie is en de inspecteur ook kan besluiten alle beroepsprocedures afzonderlijk te voeren.
Daarnaast geldt dat van belang is of de feiten in de procedures gelijk zijn. Bijvoorbeeld dat alle freelancers enkel via Tadaah werken. Als bijvoorbeeld één freelancer ook via andere organisaties werkt voor kinderopvangorganisaties, dan kan het zo zijn dat de Belastingdienst die situaties niet als ‘vergelijkbaar’ bestempeld. In deze procedure hebben wij richting de Belastingdienst kenbaar gemaakt dat het gaat om diensten die door de freelancers worden verricht bij kinderopvangorganisaties waarmee zij via het platform Tadaah in contact zijn gekomen.
Er moet dus iedere keer met de inspecteur worden afgestemd of een procedure echt zelf moet worden gevoerd of dat kan worden ‘aangehaakt’ bij een andere procedure.
Hertoghs advocaten streeft ernaar zoveel mogelijk procedures te proberen te bundelen.
Meedoen heeft voordelen voor jou als ZZP’er. Want door bezwaar te maken, stel je jouw rechten veilig. Bij een succesvolle afloop van de procedure kan je de btw over de periode waartegen je bezwaar maakt terug krijgen en in de toekomst hoef je dan geen btw meer te berekenen over deze diensten.
Uiteraard kun je ook wachten tot in een andere procedure uitspraak wordt gedaan. Bij een succesvolle afloop van die procedure, geldt dan ook voor jou dat in de toekomst de btw-vrijstelling van toepassing is. Indien jij niet zelf meedoet met de procedure, betekent dit wel dat jouw rechten niet worden veilig gesteld. Dat heeft tot gevolg dat voor de periode tussen nu en het moment van een mogelijke positieve uitspraak, jij de btw niet terugkrijgt omdat geen bezwaar is gemaakt.
Als je niet meer mee wil doen, stuur dan een e-mail naar Diede Molenaars van Hertoghs advocaten (molenaars@hertoghsadvocaten.nl) dat je niet meer mee wil doen. Wij horen ook graag waarom je besluit niet meer mee te doen. Wij zorgen er dan voor dat de procedure wordt stopgezet als we al een bezwaarschrift hebben ingediend. We sturen jou dan wel nog een
‘slotbrief’ waarmee we de bijstand ook officieel beëindigen.
Je kunt jouw facturen en opdrachtovereenkomsten terug vinden in jouw Tadaah account.
Zonder jouw hulp en het aanleveren van de gevraagde informatie kunnen wij de procedure niet voeren. Wij zullen jou dus regelmatig vragen stellen of stukken bij jou opvragen. Indien jij een boekhouder hebt, kunnen wij – indien jij dat wenst – ook het contact via de boekhouder laten verlopen. Wij horen het dan graag. Ook ontvangen wij dan graag de contactgegevens van de boekhouder.
Een procedure kan jaren duren en is op voorhand moeilijk in te schatten. Wij doen ons uiterste best om de procedure efficiënt en snel te laten verlopen.
Nee.
Let op! Wij benadrukken dat pas bij afloop van de fiscale procedure, nadat het is voorgelegd aan de rechter, er duidelijkheid bestaat of de btw-vrijstelling van toepassing is. Tot die tijd raden wij jou aan om mét btw te factureren en btw-aangifte te doen om naheffing van de btw met eventuele boetes en belastingrente te voorkomen.
Jij bent de belastingplichtige. Hertoghs advocaten zal namens jou en in overleg met jou de procedure voeren.
Tadaah wil ervoor zorgen dat ZZP’ers in de toekomst geen btw meer behoeven te betalen over deze diensten, zodat samenwerken met ZZP’ers aantrekkelijk blijft voor de kinderopvangorganisaties en ZZP’ers minder administratieve lasten hebben. Tadaah draagt daarom de kosten.
Er zijn voor jou als belastingplichtige geen kosten verbonden aan de procedure.
Tadaah wil ervoor zorgen dat ZZP’ers in de toekomst geen btw meer behoeven te betalen over deze diensten, zodat samenwerken met ZZP’ers aantrekkelijk blijft voor de kinderopvangorganisaties en ZZP’ers minder administratieve lasten hebben. Tadaah draagt daarom de kosten.
Nu jij onder de KOR-regeling valt is het niet mogelijk om bezwaar te maken omdat er geen btw verschuldigd is en geen btw-aangifte hoeft te worden gedaan. Het is dan ook niet mogelijk om aan te sluiten bij de procedure.
Indien de KOR-regeling op een bepaald moment afloopt, kun je uiteraard altijd contact met ons opnemen. Indien de procedure op dat moment nog loopt, kun je dan aansluiten.