Uurtarieven van ZZP'ers

Eike Dehling sep 28, 2020

Worstel jij ook met je uurtarief? Ben je onzeker over je marktwaarde?

Pm'er Julia had hetzelfde probleem en vond een oplossing: Inzicht in het gemiddelde, de laagste en de hoogste uurtarieven via Tadaah. Daarna koos ze een uurtarief wat het beste bij haar ervaring, opleiding en competenties past. Zij is nu blij met de keuze en tevreden over haar inkomsten.

Lees je dit dan lukt jou dat ook!

Het gemiddelde uurtarief, over de afgelopen drie jaar, van de Tadaah-ers in de kinderopvang is € 37,50 (inclusief BTW). Met een minimum van € 20 en maximum € 50, in geval van noodsituaties. Voor langdurige opdrachten liggen de tarieven wat lager.

Een simpele rekensom leert dat voor een dienst van 8 uur € 300 wordt gefactureerd. Wanneer er gemiddeld 3 dagen gewerkt wordt dan komt het maandinkomen uit op € 3.900 (3 * € 300 maakt € 900 per week 900*52/12 = € 3.900).

De keus is aan de Tadaah-er of je daarboven of onder wil uitkomen. Beschikbaarheid, ervaring, diploma's, specialisatie, moet je btw betalen en een goede relatie met de opdrachtgever spelen allemaal een rol. De freelancers bij Tadaah bepalen namelijk zelf hun uurtarief. Wil je aan de slag? Schrijf je hier gratis in!

En hoeveel zijn de kosten voor de kinderopvangorganisatie?

De kosten voor de opdrachtgevers zijn eenvoudig te berekenen. Tadaah rekent slechts € 1,65 (ex BTW dus € 2) per gewerkt uur aan bemiddelingskosten. Deze worden door de opdrachtgever betaald. De freelancers maken geheel kosteloos gebruik van Tadaah, waardoor zij de diensten tegen een aantrekkelijk tarief kunnen aanbieden.

Een simpele rekensom geeft kosten voor een hele dag: uurtarief € 37,50 + bemiddeling € 2= € 39,50 x 8 = € 316. Bij een lager tarief, bijvoorbeeld bij de naschoolse opvang: € 25 + €2 = € 27 x 8 = € 216 per dag. Een halve dag inhuur voor een BSO-dienst kost dan € 108

Hoe werkt het in de praktijk voor opdrachtgevers?

Bij Tadaah kunnen kinderopvangorganisaties een maximumtarief instellen waarvoor men een freelancer wil inzetten. De database-selectie kiest de ingeschreven Tadaah-ers die binnen dit tarief vallen.

Zo heeft een organisatie controle over de kosten. Voor langere opdrachten worden vaak individuele afspraken gemaakt via het platform. Het vooruit inplannen, tegen een wat lager tarief, behoort tot de mogelijkheden. Het annuleren van opdracht kan tot 24 uur voor aanvang.

Hebben vraag en aanbod invloed op het uurtarief?

Jazeker! Tijdens de lockdown; was er nauwelijks vraag naar freelancers. Uiteraard gingen de tarieven naar beneden.

In de afgelopen jaren lag het gemiddelde uurtarief eerst op € 32,50. Met meer opdrachtgevers en meer vraag naar freelancers stegen de tarieven. In 2019 lag het gemiddelde rond de € 38 per uur.

Eind 2019 melden steeds meer freelance pedagogisch medewerkers zich bij Tadaah. Inmiddels zijn meer dan 4500 Tadaah-ers. Door de groei van het aantal freelancers daalde het gemiddelde uurtarief licht. Sinds de opening van de kinderopvang na de corona-maatregelen ligt het gemiddelde uurtarief op € 35,80, waarmee nog altijd een heel behoorlijk inkomen kan worden behaald. In 2022 fluctueert het gemiddeld uurtarief tussen €35-€42.