Van loondienst naar zelfstandig. Omdenken maakt het makkelijker!

None mrt 11, 2021

Ondanks de coronacrisis blijft zzp’en populair. Uit cijfers van de Kamer van Koophandel blijkt dat er vier procent meer bedrijven zich hebben ingeschreven dan vorig jaar. Ook in de kinderopvangbranche neemt het aantal freelancers toe. Pedagogisch medewerker Asmae ‘waagde’ de sprong naar zzp’er. Het woord ‘waagde’ zegt het al: van loondienst naar zzp’er wordt vaak gezien als een grote stap. Het ‘durven’ en overwinnen van je angsten: “Krijg ik wel klanten? Hoe moet dat met de administratie? Is het niet te ingewikkeld?” Omdenken lijkt hier op zijn plaats.

Asmae (28, SPW)

Asmae kreeg het idee om te gaan freelancen van een collega, die al werkte via het platform Tadaah. “Ik had er nooit serieus over nagedacht, ondernemen was echt een ver-van-mijn-bedshow, veel te onzeker ook”, aldus Asmae. Tadaah is een online platform die ruim 350 kinderopvangorganisaties en 1000 pm’ers aan elkaar verbindt. “Toen ik eenmaal alle papierwerk had geregeld, bleek het werken als zelfstandige echt simpel. Je kan via een app op je telefoon reageren op diensten en je hoeft niet zelf op zoek naar opdrachtgevers.” Inmiddels werkt Asmae drie dagen vast in dienst en twee dagen als Tadaah-er. “Juist de combinatie van financiële zekerheid aan de ene kant en afwisseling aan de andere kant past perfect bij mij. En ik bepaal mijn eigen tarief dus de verdiensten zijn natuurlijk ook niet verkeerd.” Omdenken dus.

Amanda (planner)

Ook voor kinderopvangorganisaties vergt de inzet van zzp’ers omdenken. Nulurencontracten en uitzendbureaus zijn toch de norm. Een stevige flexibele schil is onmisbaar, maar door het hoge verzuim, corona en huidige arbeidswetgeving is het vinden van invallers niet makkelijk. Amanda krijgt haar rooster vaak niet rond en besluit Tadaah te proberen. “Ik vond het spannend om een pm’er via een platform te boeken i.p.v. ‘het vertrouwde uitzendbureau’. Krijg je wel een betrouwbaar iemand? En nu geeft het mij juist rust! Als iemand zich 's avonds ziek meldt, heb ik vaak binnen een kwartiertje iemand anders. Tadaah-ers hebben allemaal ruime ervaring, zijn professioneel, komen binnen en zetten gelijk hun schouders eronder. Ze zijn toch hun eigen visitekaartje.”

“Omdenken is noodzakelijk omdat de gebaande paden vaak geen uitkomst bieden naar jouw bestemming.”

Steven Lenderink, bestuurder Tadaah