Nieuws

“Ik kom na een dag werken op de antroposofische kinderopvang ontspannen thuis!”

Door Martine Bruynooge op juli 24, 2023

Afbeelding over “Ik kom na een dag werken op de antroposofische kinderopvang ontspannen thuis!”


Als Tadaah-er kom je bij verschillende soorten kinderopvangcentra over de vloer, dat maakt het juist zo afwisselend. Je kunt dus als pm’er onderzoeken, waar jij het beste tot je recht komt. Jivan heeft de HBO-opleiding Sociale Kunstzinnige Therapie gevolgd (afstudeerrichting beeldend) en voelt zich onder meer thuis op een antroposofische kinderopvang. In dit artikel vertelt Jivan wat zij als anders ervaart en waarom zij het prettig werken vindt.

Bij een antroposofische kinderopvang wordt de inrichting vanuit een specifieke visie ingericht. Jivan legt uit dat zij als pedagogisch medewerker hierdoor een bepaalde rust ervaart. “Het is echt anders ingericht dan de meeste kinderopvangcentra. Denk aan het gebruik van zachte kleuren en duurzame materialen, geen speelgoed van plastic maar hout en ook weinig prikkels. Als invaller kom ik bij diverse opvangcentra en bijvoorbeeld bij de Wonderberk voelt het echt huiselijk en dit spreekt mij persoonlijk erg aan. Hierdoor kom ik vaak ontspannen thuis na een dag voor de kinderen gezorgd te hebben. Biologische voeding, de verhalen en gehele sfeer zorgen voor een warme en veilige ruimte, waarin kinderen zichzelf in hun eigen tempo mogen ontwikkelen. Wat ook niet ontbreekt bij een antroposofische inrichting is een seizoenstafel, dat vind ik ook echt een mooi onderdeel.”

Er wordt bij de activiteiten nog meer dan bij een reguliere opvang het seizoen gevolgd en aansluiting gezocht bij de natuur in plaats van bij losse thema’s. Jaarfeesten als Drie Koningen, Sint-Jan en Sint Michael of Sint Lucia worden uitgebreid gevierd. Stel, je gaat als Tadaah-er voor het eerst op een groep werken, dan kom je vanzelf in aanraking met de kabouter. Om 9.00 uur wordt er een kring gemaakt en wordt het kaboutertje wakker gemaakt en deze wordt ook weer naar bed gebracht. Het idee is dat een kind weet hoe de dag ongeveer verloopt.

Het kaboutertje past ook bij de fantasiewereld van kinderen. Typisch voor de antroposofische dagindeling is, dat alles volgens een vast patroon en vaste gebruiken verloopt. “Echter onze dagindeling passen we ook erg aan aan wat de kinderen op dat moment vragen, dus bv. een kwartier later aan tafel is geen enkel probleem bij ons. Wij werken vanuit wat de kinderen nodig hebben, aldus de Wonderberk.

Wil jij als Tadaah-er werken op een antroposofische opvang, dan heb je geen extra certificaten/opleiding nodig. Wel is het handig en professioneel als je je verdiept in de de antroposofische opvoedmethode. Een belangrijk uitgangspunt van Rudolf Steiner, de grondlegger van de antroposofie, is dat elk kind uniek is en de gelegenheid moet krijgen om zich volledig te ontplooien. De basishouding van de pedagogisch medewerker is vragend: wat heeft dit kind van mij nodig om een volgende stap te kunnen zetten.

Tadaah heeft de leukste opdrachtgevers